Sanat terapisi, sanat ve psikoloji alanlarının bir araya gelmesiyle oluşmuş bir terapi yöntemidir. Yaratıcı süreçlerden oluşur.
Sanat terapisi almak için sanat yeteneğiniz veya sanatla ilgili deneyiminiz olması gerekmez. Psikolojik destek arayan herkes bu terapi modelinden yararlanabilir.
Sanat Terapisinin Amacı
Terapi sırasında danışan tarafından yaratılan sanat çalışmaları;
- öz farkındalık yaratır,
- duyguların keşfinde aracı olur,
- çözülmemiş duygusal çatışmaları ortaya çıkarır,
- sosyal becerileri geliştirir
- ve özsaygıyı yükseltir.
Sanat terapisinin başlıca amacı; duygusal ve psikolojik zorluklar yaşayan bireylerin iyilik haline ulaşmalarına ve hayatın her alanında işlevsellik düzeylerini arttırmada yardımcı olmaktır.
Sanat Terapisi Teknikleri
Yaygın olarak kullanılan teknikler; resim, parmak boyama, heykel, kilden heykel yapımı, kolaj vb. dir.
Hastalıklar genellikle yoğun duygular nedeniyle oluşur. Terapi sırasında sanatı kullanmaları danışanlara bu duyguların yoğunluğundan kurtulacakları güvenli bir alan sağlar. Aynı zamanda bu faaliyetler, bilinçdışında olan bilgileri açığa çıkarır ve rahatlama sağlar.
Sanat Terapisinin İyileştirici Etkisi
Birçok çalışma sanat terapisinin iyileştirici etkisini göz önüne sermektedir. Terapi alan kronik hastalığı olan bireyler sağlıklarının ve ruhsal durumlarının daha iyiye gittiğini bildirmişlerdir. Meme kanseri olan kişiler olumsuz duygularda azalma ve olumlu duygularda artış bildirmişlerdir. Diyaliz tedavisi gören bireyler, sanat terapisi sonrasında depresyonlarının azaldığını, travma mağduru kişiler ise streslerinin düştüğünü ve hayatlarının bir amacı olduğu sezgisi edindiklerini söylemişlerdir.